Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf € 50 - Op werkdagen vóór 16:00 uur besteld, binnen 48 uur in huis!
Blogs Cadeaubon Over ons Vacatures Contact
7 tips om je sauna piekfijn te onderhouden

7 tips om je sauna piekfijn te onderhouden

Een sauna is een waardevolle toevoeging aan je tuin, die niet alleen ontspanning biedt, maar ook tal van gezondheidsvoordelen. Om optimaal van je sauna te kunnen genieten, is het belangrijk om deze goed te onderhouden. Regelmatig onderhoud verlengt de levensduur van je sauna en zorgt ervoor dat hij altijd in topconditie is. Hier delen we de beste tips voor het schoonmaken en onderhouden van je sauna, inclusief welke onderdelen je regelmatig moet controleren en vervangen.

 

1. Regelmatige reiniging

Een schone sauna is essentieel voor een aangename en hygiënische ervaring. Begin met een wekelijkse schoonmaakroutine waarin je de banken, vloeren en muren afveegt met een vochtige doek. Gebruik hierbij warm water en een mild reinigingsmiddel dat geschikt is voor hout. Maandelijks is het aan te raden om een diepere reiniging uit te voeren. Hierbij kun je alle oppervlakken schoonmaken met een zachte borstel en een speciale houtreiniger. Vergeet niet de deur en glasoppervlakken met een glasreiniger schoon te maken voor een volledige reiniging.

2. Onderhoud van de houten onderdelen

Het hout in je sauna vereist speciale zorg om het mooi en duurzaam te houden. Behandel het hout regelmatig met een speciale saunabeschermingsolie om het te beschermen tegen vocht en hitte. Zorg ervoor dat de sauna na elk gebruik goed ventileert door de deur open te laten staan, zodat het hout kan drogen en schimmelvorming wordt voorkomen. Inspecteer het hout regelmatig op scheuren en splinters. Kleine beschadigingen kun je schuren, maar bij ernstige schade kan vervanging noodzakelijk zijn.

3. Onderhoud van de verwarmingselementen

  De verwarmingselementen zijn het hart van je sauna en moeten goed worden onderhouden. Stof de elementen regelmatig af en verwijder opgehoopt vuil met een zachte borstel. Controleer de saunastenen jaarlijks en vervang ze indien nodig. Beschadigde stenen kunnen de warmteverdeling belemmeren en de efficiëntie van de sauna verminderen. Laat de elektrische aansluitingen en de staat van het verwarmingselement jaarlijks controleren door een professional om veiligheid en efficiëntie te waarborgen.

  4. Onderhoud van accessoires

   Sauna-accessoires zoals emmers, lepels en thermometers vereisen ook aandacht. Spoel de emmers en lepels na elk gebruik goed uit en laat ze drogen om schimmelvorming te voorkomen. Controleer regelmatig de staat van je accessoires en vervang ze indien ze beschadigd zijn. Een goed functionerende thermometer en hygrometer zijn essentieel voor een veilige en aangename sauna-ervaring.

   5. Vervangen van essentiële onderdelen

    Naast regelmatig schoonmaken zijn er ook onderdelen die je af en toe moet vervangen. Saunastenen moeten jaarlijks of zodra ze tekenen van slijtage vertonen, worden vervangen. Controleer de deurafdichtingen regelmatig en vervang ze indien ze versleten zijn om warmteverlies te voorkomen. Controleer ook de saunaverlichting en vervang kapotte lampen direct om de sfeer en veiligheid te behouden.

    6. Controle van de ventilatie

     Een goede ventilatie is cruciaal voor de levensduur van je sauna en de kwaliteit van de lucht. Zorg ervoor dat de luchtroosters vrij zijn van stof en vuil. Reinig ze regelmatig met een stofzuiger of een vochtige doek. Als je sauna een ingebouwd ventilatiesysteem heeft, laat dit dan jaarlijks controleren door een professional om te zorgen dat het efficiënt werkt.

     7. Jaarlijkse onderhoudsbeurt

      Tot slot, overweeg een jaarlijkse onderhoudsbeurt door een professional. Zij kunnen alle technische aspecten van je sauna controleren, kleine reparaties uitvoeren en advies geven over verdere onderhoudsmaatregelen.

      Het onderhouden van je sauna hoeft geen ingewikkelde taak te zijn. Met regelmatige reiniging, aandacht voor houten onderdelen, goed onderhoud van de verwarmingselementen, en periodieke vervanging van essentiële onderdelen, kun je jarenlang genieten van een perfecte saunabeleving. Kom langs in onze showroom voor meer advies en laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment.

       

       

       

      Vorig artikel Met deze 7 tips maak jij je tuin zomerklaar
      Volgend artikel 9 tips om je spa of jacuzzi optimaal te onderhouden