Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf € 50 - Op werkdagen vóór 16:00 uur besteld, binnen 48 uur in huis!
Blogs Cadeaubon Over ons Vacatures Contact
9 tips om je spa of jacuzzi optimaal te onderhouden

9 tips om je spa of jacuzzi optimaal te onderhouden

Een spa of jacuzzi is een luxe toevoeging aan je tuin die zorgt voor ontspanning en comfort. Om optimaal te kunnen blijven genieten van je bubbelbad, is regelmatig onderhoud essentieel. Dit verlengt de levensduur van je spa en zorgt ervoor dat het water schoon en veilig blijft. Hieronder delen we de beste tips voor het schoonmaken en onderhouden van je spa, inclusief welke onderdelen je regelmatig moet controleren en vervangen.

1. Regelmatige reiniging van de kuip

  De kuip van je spa moet schoon en vrij van vuil zijn om een hygiënische omgeving te behouden. Maak de kuip regelmatig schoon met een zachte doek en een speciaal reinigingsmiddel voor spa’s. Vermijd schurende schoonmaakmiddelen die de kuip kunnen beschadigen. Spoel na elke schoonmaakbeurt grondig af met schoon water.

  2. Waterbalans en chemisch onderhoud

   Het handhaven van de juiste waterbalans is cruciaal voor een veilige en aangename spa-ervaring. Controleer wekelijks de pH-waarde, alkaliniteit en hardheid van het water met teststrips of een digitale tester. Gebruik de juiste chemicaliën om de waarden in balans te houden. Dit voorkomt bacteriegroei en houdt het water kristalhelder. Vergeet niet om chloor of broom regelmatig toe te voegen om het water te desinfecteren.

   3. Filters reinigen en vervangen

    De filters van je spa spelen een belangrijke rol bij het schoonhouden van het water. Reinig de filters wekelijks door ze uit de spa te halen en af te spoelen met een tuinslang. Gebruik elke maand een speciaal filterreinigingsmiddel voor een diepere reiniging. Vervang de filters elke drie tot zes maanden, afhankelijk van de gebruiksfrequentie en de waterkwaliteit.

    4. Onderhoud van de pompen en jets

     De pompen en jets zorgen voor de massagefunctie van je spa en moeten goed onderhouden worden. Controleer regelmatig of er geen vuil of kalkaanslag in de jets zit en maak ze indien nodig schoon met een zachte borstel. Laat de pompen periodiek inspecteren door een professional om te zorgen dat ze efficiënt blijven werken.

     5. Afdekking onderhouden

      De afdekking van je spa beschermt het water tegen vuil en houdt de warmte vast. Reinig de afdekking wekelijks met een mild schoonmaakmiddel en water. Controleer de afdekking op scheuren en slijtage en vervang deze indien nodig om energieverlies en vuilophoping te voorkomen.

      6. Drainage en waterverversing

       Het is belangrijk om het water in je spa regelmatig te verversen. Dit kan variëren van elke drie tot vier maanden, afhankelijk van hoe vaak je de spa gebruikt. Voordat je het water ververst, voer je een diepere reiniging van de kuip uit en spoel je het systeem door. Dit zorgt ervoor dat alle bacteriën en vuil volledig worden verwijderd.

       7. Controle van de elektrische componenten

        Een spa bevat diverse elektrische componenten zoals de verwarmingselementen, pompen en besturingssystemen. Laat deze onderdelen jaarlijks controleren door een professional om ervoor te zorgen dat alles naar behoren werkt en om eventuele elektrische problemen vroegtijdig op te sporen.

        8. Onderhoud van de ozonator en UV-C lampen

         Veel moderne spa's zijn uitgerust met een ozonator of UV-C lamp om bacteriën en virussen in het water te doden. Controleer de ozonator en UV-C lampen regelmatig en vervang de lampen volgens de aanbevelingen van de fabrikant. Dit helpt bij het behouden van schoon en veilig water.

         9. Ventilatie en vochtbeheersing

          Als je spa zich in een overdekte ruimte bevindt, zorg dan voor voldoende ventilatie om schimmelvorming en vochtproblemen te voorkomen. Gebruik een luchtontvochtiger indien nodig om de luchtvochtigheid op een gezond niveau te houden.

          Het onderhouden van je spa of jacuzzi hoeft geen lastige taak te zijn. Met regelmatige schoonmaakbeurten, het handhaven van de juiste waterbalans, en aandacht voor de mechanische onderdelen, kun je jarenlang genieten van een ontspannende en veilige spa-ervaring. Bij Vanhie bieden we niet alleen hoogwaardige spa's en accessoires aan, maar ook alle reinigings- en onderhoudsproducten die je nodig hebt om je spa in topconditie te houden. Kom langs in onze showroom voor meer advies en laat je inspireren door ons uitgebreide assortiment.

          Vorig artikel 7 tips om je sauna piekfijn te onderhouden
          Volgend artikel Met deze workspaces en barbecues verzorg je de ultieme outdoor cooking ervaring