Doorgaan naar inhoud
Gratis verzending vanaf € 50 - Op werkdagen vóór 16:00 uur besteld, binnen 48 uur in huis!
Blogs Cadeaubon Over ons Vacatures Contact
Elektrisch, benzine of accu: Wat is voor jou de geschikte tuinmachine?

Elektrisch, benzine of accu: Wat is voor jou de geschikte tuinmachine?

Het kiezen van de juiste tuinmachines kan een groot verschil maken in hoe efficiënt en plezierig tuinieren voor je is. Bij de aankoop van grasmaaiers, verticuteermachines, bladblazers en haagscharen is het belangrijk om de energiebron in overweging te nemen. In deze blog bespreken we de verschillen tussen elektrisch, accu- en benzine-aangedreven tuingereedschap, evenals de voor- en nadelen van elk type.

Elektrische tuinmachines

Elektrisch tuingereedschap is een populaire keuze vanwege de gebruiksvriendelijkheid en het lichte gewicht. Elektrische gereedschappen zijn doorgaans stiller dan benzine-aangedreven apparaten, wat ze minder belastend maakt voor je oren en het milieu. Een groot voordeel van elektrisch gereedschap is het minimale onderhoud. Er zijn geen bougies om te vervangen, geen olie om te verversen en geen brandstof om op te slaan. Bovendien zijn elektrische apparaten vaak goedkoper in aanschaf en gebruik, omdat elektriciteit minder kost dan benzine en er minder onderdelen zijn die kunnen slijten.

Aan de andere kant heeft elektrisch tuingereedschap een beperkt bereik vanwege de noodzaak van een snoer en stopcontact. Dit kan onhandig zijn voor grotere tuinen waar bewegingsvrijheid essentieel is. Daarnaast is elektrisch gereedschap over het algemeen minder krachtig dan benzine-aangedreven apparatuur, waardoor het minder geschikt is voor zware klussen.

Stihl Kantenmaaier FSE 52 Elektrisch

Tuinmachines op accu

Accu tuingereedschap biedt het gemak van draadloos werken, waardoor je meer bewegingsvrijheid hebt zonder beperkt te zijn door een snoer. Net als elektrisch gereedschap produceert accu aangedreven gereedschap geen uitlaatgassen, wat het milieuvriendelijker maakt. Het is eenvoudig te starten en te gebruiken, zonder dat je hoeft te rommelen met brandstof of snoeren.

Een nadeel van accu tuingereedschap is de beperkte werktijd, die afhankelijk is van de levensduur van de batterij. Voor grotere projecten kan dit betekenen dat je tussendoor moet opladen of extra batterijen bij de hand moet hebben. Bovendien kan accu gereedschap duurder zijn, vooral als je extra batterijen en laders moet aanschaffen. Batterijen hebben ook een beperkte levensduur en moeten uiteindelijk worden vervangen.

Stihl Accukantenmaaier FSA 60 R (incl. accu + lader)

Benzine-aangedreven tuinmachines

Benzine aangedreven tuingereedschap staat bekend om zijn kracht en is meestal geschikt voor zwaardere klussen en grotere tuinen. Benzine gereedschap biedt de meeste kracht en onafhankelijkheid van stopcontacten, wat betekent dat je langer en verder kunt werken zonder onderbrekingen. Dit maakt het ideaal voor grote tuinen en professioneel gebruik.

Echter, benzine gereedschap vereist regelmatig onderhoud, zoals het verversen van olie, vervangen van bougies en het winterklaar maken van de motor. Het gebruik van benzine betekent ook dat je uitlaatgassen produceert, wat schadelijk is voor het milieu. Daarnaast kan het lawaai van benzine motoren hinderlijk zijn. Benzine gereedschap is vaak duurder in aanschaf en de operationele kosten zijn hoger vanwege de brandstof- en onderhoudskosten.

Stihl Benzineverticuteermachine RL 540

De keuze tussen elektrisch, accu en benzine aangedreven tuingereedschap hangt af van jouw specifieke behoeften en tuinomstandigheden. Elektrisch gereedschap is perfect voor kleine tot middelgrote tuinen en gebruikers die gemak en stilte waarderen. Accu gereedschap biedt de vrijheid van draadloos werken zonder concessies te doen aan milieuvriendelijkheid. Benzine gereedschap is de beste keuze voor grote tuinen en zwaar werk, hoewel het meer onderhoud en hogere operationele kosten met zich meebrengt.

Bezoek onze showroom om deze en andere hoogwaardige tuinproducten te bekijken. Ons team staat klaar om je te helpen bij het kiezen van het juiste gereedschap voor jouw tuinbehoeften.

Volgend artikel 7 must-have tuingereedschappen voor elke tuinier